Portium Cava Brut
Portium elke Spanjaard kent de mooie kwaliteit van dit wijnhuis wat sinds 1985 de mooiste Cava’s maakt. Het is gelegen in het hart van de wijnregio Penedès wat ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Barcelona ligt. Hier staan ongeveer honderd hectare wijngaard gevuld met de drie druiven soorten namelijk Macabeo, Parellada en natuurlijk een beetje Chardonnay. Met alle liefde en zorg worden de trossen groot gebracht en dat gaat niet vanzelf verteld de wijnmaker van Portium. Veel liefde, snoeiwerk en aandacht aan de trossen resulteert een uniek oogst die we ook terug proeven in alle Cava’s van Portium.
De oude wijngaard van Portium Cava
De leeftijd van de wijngaarden gaan wel terug tot en met vijftig jaar, hierdoor krijgt men hele volle trossen die bekend staan in de gehele regio. Want de trossen van Portium zijn altijd een top conditie. De wijngaard heeft een zuid oostelijke ligging waardoor de trossen veel zon uren krijgen. Maar omdat deze op een hoogte van wel vijfhonderd meter ligt is er ook voldoende koelte van de wind en dalende nacht temperatuur. Deze mix van warmte en koelte draagt bij aan een uniek stukje Spaans vakwerk. In de vroege ochtend worden de trossen binnen gehaald en grondig gecontroleerd. Want enkel de beste trossen worden verwerkt in deze Cava. Alleen met de hoogste precisie kan men de concurrentie aan met de Champagne.
Hoe smaakt de Portium Cava?
Voordat we kunnen genieten van deze Portium Cava is er heel veel werk te doen. Als eerste wordt de blend gemaakt door de wijnmaker. Hij weet als geen ander elk jaar een constante kwaliteit af te leveren. De flessen Cava worden zoals ook bij de Franse Champagne in de kelder gelagerd met gist en suiker waardoor er zachte bubbels ontstaan. Deze periode duurt 6 a 8 weken waarna de flessen ook nog eens een lagering krijgen van twee jaar in de kelders van Portium. Het is dus niet zo maar een glas Cava en ja wij hebben ons vaak afgevraagd hoe het kan voor deze prijs. Bij het inschenken van deze Cava zien we een goud gele kleur met zachte belletjes. In de geur geeft hij mooie indrukken van vers gebakken brood, frisse tonen van citrus fruit en wat amandelen. De smaak is een plaatje met een zachte mousse, verfijnde fruit nuances en wat aroma’s van grapefruit en groene appel. Wat een top Cava!